Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Prelo - Zavičajno udruženje Teslićana u Djurdjevu Prelo - Zavičajno udruženje Teslićana u Djurdjevu Istaknut

U Djurdjevu osnovano Zavičajno udruženje Teslićana

07 Mart 2016 Autor 
OSNOVANO ZAVIČAJNO UDRUŽENjE TESLIĆANA U ĐURĐEVU
05.03.2016

U Djurđevu je u Domu Kulturno-umetničkog društva Taras Ševčenko održana Osnivačka skupština Zavičajnog udruženja Teslićana. Ovo Udruženje okuplja raseljeno stanovništvo sa podrčja opštine Teslić u Republici Srpskoj. U pitanju su planinska sela Brić, Bijelo Bučje, Ugodnović, Paline, Očauš... Ova sela datiraju još iz 16. veka, i zabeležena su u turskom popisu iz 1604. godine, a evidentirani su i stanovnici ovih naselja.
Ovo udruženje postoji da bi okupilo što veći broj ljudi poreklom iz Teslića, a sada žive na širem području Vojvodine. Ideju vodi moto: "Zaboraviti pretke, znači biti potok bez izvora, stablo bez korena..."
Najviše Teslićana danas ima u žabaljskoj opštini, tačnije u Đurđevu. Zato je Đurđevo i izabrano kao centar okupljanja i mesto gde je održana Osnivačka skupština Udruženja.
Osnivačkoj skupštni prethodio je sastanak između čelnika opština Teslić i Žabalj kao i članova Nadzornog odbora Zavičajnog Udruženja Teslićana.
U zgradi opštine Žabalj zvaničnom sastanku prisustvovali su predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić, načelnik (predsednik) opštine Teslić Milan Milićević, v.d. načelnik za privredu i društvene delatnosti opštine Teslić Borislav Tešić, predsednik MZ Ugodnović Milenko Kuzmanović, sveštenik Očauško-Ugodnovičke parohije Nenad Jeremić, članovi Nadzornog odbora zavičajnog Udruženja Teslićana Milan Marković i Ljubinko Petković.
Na ovom sastanku razmenjena su iskustva izmedju predstavnika dve opštine i Udrženja, i izražena je obostrana želja da ovo Udruženje posluži onoj nameni koja je i istaknuta kao ideja vodilja.
Osnivačkoj Skupštini prisustvovalo je preko 250 članova u prepunoj sali đurđevačke "Matke", gde je mnogo učinjeno da se stvori autentična atmosfera iz rodnog kraja.
Skupu su prisustvovali predesdnik saveta MZ Đurđevo Leona Vislavski i sveštenik iz Čuruga Petar Trivunović, kao i poručnik žandarmerije Vinko Trivunović.
Ovaj vid velikog narodnog veselja trebalo je da potseti na nekadašnja prela, a i ubuduće prilikom sličnih skupova to će biti cilj ovog Udrženja, jer prela, kao nezaobilazni model druženja nekada davno, polako izumire uporedo sa nestankom sela u kojima su održavana vekovima.

Zdravko Siriški
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj