Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Vi ste ovde: Home Dom Zdravlja Zabalj DA LI JE I KOLIKO ŠTETNA ELEKTRONSKA CIGARETA
Koliko su štetne elektronske cigarete Koliko su štetne elektronske cigarete Istaknut

DA LI JE I KOLIKO ŠTETNA ELEKTRONSKA CIGARETA

02 Mart 2015 Autor 
ŠTETNOST ELEKTRONSKE CIGARETE

Često se od strane proizvođača i prodavca,kao pomoć pri odvikavanju od pušenja ili navodno "zdravija alternativa" pušenju ,reklamiraju elektronske cigarete i slični uređaji za oslobađanje nikotina. Međutim,ne postoje dovoljno dobri dokazi koji bi potvrdili da li su elektronske cigarete dobro sredstvo za odvikavanje od pušenja.
Svetska Zdravstvena Organizacija  preporučuje da pušače treba ohrabriti da prestanu da puše  uz pomoć testiranih metoda,nemedikamentozne terapije ,odnosno grupni i individualni savetovališni rad i psihoterapija ,a medikamentozne su primena supstitucione terapije nikotinom. Nikotin,bez obzira na način na koji se unosi u organizam izaziva zavisnost i štetno utiče na razvoj mozga.
Posebno je važno zaštititi mlade osobe od upotrebe elektronskih cigareta jer  elektronske cigarete koje sadrže nikotin takođe mogu izazvati zavisnost.
U Srbiji je skoro 60% učenika od 13-15 godina starosti čulo ili videlo reklame ili promocije elektronske cigarete na TV,radiju,internetu ili u apotekama u prethodnih 30 dana.  Usled jakog marketinškog pritiska svaki deseti stanovnik Srbije starosti 18-64 godine već je probao elektronsku cigaretu.

Manji broj štetnih materija u elektronskoj cigareti ni u kom slučaju ne treba da bude opravdanje za njihovo korišćenje,posebno zbog činjenice da su posledice dugotrajnog korišćenja elektronskih cigareta još uvek nepoznate i stoga se ne može ni u kom slučaju tvrditi da su bezbedne.
Dodatno,jedna od osnovnih komponenata zavisnosti od duvana -bihejvioralna(držanje elektronske cigarete u rukama i oponašanje upotrebe cigarete)otežava stručnjacima u ovoj oblasti da na ovaj metod gledaju kao na efikasnu pomoć u odvikavanju od pušenja,izuzev u kontekstu smanjenja štete ,ali za priznavanje takvog uticaja nedostaju stručni konsenzusi i preporuke.
(izvor:IZJZV-centar za kontrolu i prevenciju bolesti)

Dušica Katanić
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj