Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Pravilna ishrana u trecem dobu  - Zabalj In Rs Istaknut
16. decembar 2013.

Hranom unosimo energiju i hranljive i zaštitne materije kako bi očuvali i unapredili  zdravlje. Unos dovoljnih količina vode je od  velike važnosti u ovom životnom periodu.

Neizostavan deo života je i adekvatna fizička aktivnost prilagođena fizičkim mogućnostima svake osobe.

Dobro izbalansirana ishrana tokom života,pa i u starijim godinama, može da smanji rizik od nastanka brojnih hroničnih bolesti kao što su recimo :osteoporoza,gojaznost,šećerna bolest,visok krvni pritisak,srčane bolesti i neke vrste malignih oboljenja.

Pridržavajte se i nekih osnovnih pravila :

-Izaberite raznovrsnu hranu, a izbegavajte kaloričnu hranu male hranljive vrednosti( hranu koja obiluje mastima i prostim šećerima,a siromašna je u vlaknima,složenim

ugljenim hidratima,belančevinama i vitaminima i mineralima)

-izbegavajte slađene sokove i prekomerne količine alkohola

-izaberite hranu sa što manje zasićenih masti (masti životinjskog porekla) i holesterola.Biljne masti ,margarine i punomasne mlečne proizvode izbegavajte ili koristite u što manjim količinama.

Koristite minimalne količine  kvalitetnih ulja.

-Birajte pretežno hranu biljnog porekla:žitarice,voće i povrće.

-Preporučuju se pretežno mleko i mlečni proizvodi od obranog mleka,veća zastupljenost ribe,piletine i mahunarki.

Mnogi ljudi u starijem dobu imaju problema vezanih za ishranu u smislu teškoća sa žvakanjem recimo ,tako da umesto svežeg voća mogu pokušati sa konzumiranjem ceđenih voćnih sokova i kompota od voća bez ili sa vrlo malo šećera:jabuka,breskva,kruška.

Umesto povrća mogu uzimati sokove od povrća ili pasirano,odnosno usitnjeno povrće.

Meso je isto teže žvakati ako starija osoba ima neki problem upravo u vezi žvakanja, tako da je onda najbolje da ga jede mleveno ili seckano. Jesti jaja, mleko, sireve, jogurt, a od žitarica: kuvane žitarice, pirinač bareni, mekan ili nakvašen hleb, biskvit.

Ukoliko ljudi imaju teškoće pri varenju hrane,recimo mleka,treba pokušati sa proizvodima koji izazivaju manje tegobe kao što su krem čorbe,pudinzi,jogurt,mladi sirevi...

Ako postoji problem usled uzimanja kupusa,karfiola brokoli ,onda probajte sa sokovima od istih i naravno ispasirati povrće ili konzumirati povrće koje manje smeta, recimo boranija,šargarepa ili krompir.

Često se u starijem životnom dobu javlja problem otežane nabavke hrane.

Zbog toga bi uz pomoć rodbine ,komšija ili prijatelja trebalo organizovati nabavka hrane za duži vremenski period, a bilo bi dobro da u lokalnim zajednicama postoji rad volontera ili zdravstvenih radnika ili verskih zajednica koji će starijim osobama dostavljati namirnice kako bi oni bili "mirni" što se tiče nabavke hrane za neki duži vremenski period.

Starije osobe često pate od gubitka apetita,koji može biti uzrokovan različitim stanjima a i bolestima.

Često je razlog usamljenost i gubitak želje za pripremanjem obroka samo za sebe ili osećaj da hrana nema onaj isti ukus i miris kao ranije(usled uzimanja nekih lekova).

Šta učiniti?

-Pozovite prijatelje,rodbinu ili komšije ponekad na ručak

-Pripremite hranu unapred i zamrznite,tako da nećete morati svaki dan da spremate hranu

-Koristite i malo začina kako biste hrani poboljšali ukus

-Pitajte Vašeg izabranog lekara da li lekovi koje uzimate utiču na čulo ukusa i mirisa pa zbog toga slabije jedete.

Nedostatak sredstava je veoma čest razlog za nedovoljnu i nekvalitetnu ishranu na žalost. Zbog toga ljudi kupuju jeftiniju hranu kao što su pasulj,pirinač,sočivo,testenina.

Nabavljaju hranu po najnižim cenama a pošto su starijeg doba prinuđeni su da zbog svog narušenog zdravstvenog stanja i nemogućnosti da idu od prodavnice do prodavnice često kupuju proizvode u prodavnici u kojoj su recimo najviše cene.

Pobrinite se da u ishrani imate dovoljno hrane bogate skrobom i dijetnim vlaknima kao što su : hleb,pirinač,testenine,pahuljice,krompir.

Zatim,hrana bogata gvožđem:-crveno meso,grašak,pasulj,sardina,tunjevina,žumance,tamno zeleno povrće i pahuljice.Džigerica naravno.

Koristite u ishrani što više zelenog povrća,pirinač,kao i hleb od tamnog brašna u njima se nalazi folna kiselina koja će Vam omogućiti dobro zdravlje.

Obavezno uzimajte mleko,sir,jogurt,oni su Vam bogati kalcijumom koji Vas opet štiti od osteoporoze,bolesti koja često napada osobe starijeg životnog doba a ispoljava se u vidu smanjenja gustine koštanog tkiva tako da često dolazi do preloma kostiju.

Kalcijuma takođe možete naći i u sardinama,lisnatom povrću kao i proizvodima od soje.

Pijte dovoljne količine vode u toku dana da bi Vaš organizam normalno funkcionisao.

Ujedno ćete smanjiti mogućnost pojave zatvora ili opstipacije.

Trebalo bi dnevno da se popije 6-8 čaša vode,ili neke druge tečnosti ali to zavisi i od Vaše fizičke aktivnosti.

Znaci koji govore da niste uneli dovoljno tečnosti u Vaš organizam su:tamna mokraća,učestale glavobolje,konfuzija,preosetljivost,smanjena koncentracija.

Eto dragi moji ,Vi koji se nalazite u starijem životnom dobu koje naravno sve nas čeka,to je bilo nekoliko saveta kako da lakše savladate probleme sa kojima se svakodnevno susrećete  i nadam se da će Vam bar neki savet biti od pomoći .

(deo teksta je preuzet od izjzv)

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška.

Dušica Katanić

Opširnije...

Gospodjinci - lopovi sve bezobzirniji Istaknut

 

23. novembar 2013.

Kako vreme prolazi sve je više kradja u selu i ataru  Gospodjinačkom.

Žrtve nepoznatih lopova su bili mnogi, medju njima su Pejić Vitomir kojem su ukrali tele sa salaša, i Galetin Milan Brica seoski, kome su sa njive odvukli kamp prikolicu bez točkova.

Interesantno je da prikolica nije u opšte imala točkove na sebi nego je jednostavno odnešena...

O kradjama bicikala i drva iz dvorišta da se ne pominje.

Zima dolazi, meštani strepe da će se intenzitet kradja pojačati i strahuju za svoju imovinu.

Takodje smatraju da bi pojačano prisustvo policije u selu delovalo na iste kao mera odvraćanja od kradja.

Došlo je vreme kada se pošteni gradjani ne osećaju bezbedno u svojim domovima.

Miodrag Živković

Opširnije...

05. decembar 2013.

Najveća greška koju prave osobe koje žele da smršaju je preskakanje obroka.Svaki preskočeni obrok znači da će naredni obrok biti veći.Da bi se smanjila telesna masa,neophodno je da se smanji energetski unos hrane i da se poveća

energetski rashod,tj.da se poveća fizička aktivnost.Veoma je bitno  da se jede češće a pomalo što znači: 3 glavna obroka i dve male užine.

Kada je cilj postizanje poželjne telesne mase,najbolji prijatelj u kuhinji je kuhinjska vaga(za merenje količina namirnica),ali i sudovi određenih zapremina.

-supena kašika-15ml.

-kafena kašika-5ml

-šolja-250ml.

Prvi korak ka postizanju poželjne telesne mase je otvaranje frižidera i ostave-velike količine hrane su nepoželjne u kući osobe koja želi da se oslobodi viška kilograma.Ovo se posebno odnosi na namirnice koje imaju veliku energetsku

vrednost-slatkiši,grickalice i osvežavajuća bezalkoholna pića.U frižideru ne bi trebalo da stoje ni majonez,margarin,salatni prelivi na bazi majoneza,senf. Mlečni proizvodi  koje bi trebalo izbegavati su tvrdi masni sirevi(gauda,parmezan...)

topljeni sirevi,pavlaka,mileram,sirni namazi,buter.

Mesne prerađevine-kobasice,kulen,suvi vrat,parizeri,viršle,paštete,mesni naresci,čvarci,slanina,svakako nisu dobri saveznici osobi koja želi da skine višak kilograma.

Hleb,testenine i pecivo napravljeno od belog brašna imaju veću energetsku vrednost u odnosu na hleb,testeninu i pecivo napravljeno od celog zrna žitarica(crni,polubeli,graham,ražani). Prepečeni hleb (tost) ima veću energetsku vrednost

 

u odnosu na svež hleb(oduzeta je voda svežem hlebu,te je na taj način"koncentrisana" energija).Namirnice od kukuruznog brašna su takođe bogate energijom(proja,kačamak) kao i kokice i pahuljice od kukuruza(corn fleks)

Mekike,krofne,palačinke,lazanje,pice... izbegavati u širokom luku

Potrebno je izbegavati alkoholna pićajer imaju veliku energetsku vrednost,semtoga aperitiv "otvara apetit"...

ŠTA ODABRATI OD NAMIRNICA?

U današnje vreme je mnogo lakše izabrati namirnice koje ne goje jer imaju smanjen sadržaj mlečne masti,bez dodatnog šećera su itd.

ŽITARICE-hleb,testenine i peciva napravljeni od celog zrna žitarica.Količina hleba koja se može pojesti u toku dana je 200-250g.(3-4 parčeta hleba,raspoređenih na tri glavna obroka).Pahuljice od žitarica(ražene,zobene,ječmene)-30 do 40g

(2-3 supene kašike) uz obran jogurt ili obrano mleko uz dodatak 2-3 naseckana oraha,lešnika ili badema,mogu biti ukusna užina ili deo večere.

POVRĆE-sve vrste povrća osim krompira i pasulja se mogu koristiti u velikoj količini.Naime ove dve vrste povrća imaju veću energetsku vrednost,te je njihov unos ograničen.Svo povrće je najbolje koristiti sveže(ukoliko je to moguće),bareno

ili dinstano na vodi.Dodavanje zaprške ,pavlake ili jaja je nepoželjno u pripremanju variva.Takođe ,prženje (pomfrit) i pohovanje povrća treba izbegavati (pohovan patlidžan,pohovane tikvice,musake...)

VOĆE-pojedine vrste voća imaju veći sadržaj šećera,te je neophodno da se ove vrste voća unose u manjoj količini.Banane,grožđe,smokve,suvo voće imaju veći sadržaj šećera u odnosu na druge vrste voća.

Voće je uvek bolje koristiti sveže.Ako je sa ljuskom koja se može jesti,jabuke,kruške,breskve,kajsije,šljive...)najbolje  je da  se voće dobro opere i da se jede zajedno sa ljuskom,zbog balastnih materija koje regulišu stolicu.

Kompoti i suvo voće imaju veću energetsku vrednost u odnosu na sveže voće.

 

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI-neophodni su u ishrani ljudi jer  se kalcijum najbolje usvaja iz ovih namirnica.Neophodno je da se unose obrani mlečni proizvodi -na tržištu postoje obrani mlečni proizvodi sa 0,1 mlečne masti,

 

0,9% ml.masti,1,6%ml.masti,2,8.ml.masti,3,2%ml.masti i 3,5%ml.masti.Što je manji procenat mlečne masti energetska vrednost mlečnog proizvoda je manja.

 

MESO,RIBA JAJA-birati posna mesa,pre svega mesa peradi:piletina,ćuretina.Uzavisnosti od lipidnog statusa osobe koja je na redukcionoj dijeti,upotreba svinjskog i junećeg mesa je ograničena.

 

Koliko je mesa potrebno u toku dana :80-100g. Od mesnih prerađevina mogu se koristiti salama od pilećeg mesa belog,ćurećeg belog mesa i stišnjena šunka(30-40g)

 

Sve morske ribe (osim girica koje zahtevaju prženje) i sve rečne ribe(osim šarana,soma,manića gde je veći sadržaj masti) su preporučljive,ali barene,pečene u rerni u aluminijumskoj foliji ili na roštilju.

 

Konzervirane ribe se preporučuju u ishrani ,ali je neophodno da se dobro ocede od ulja.

 

JAJA-bareno belance je jedan od najvećih izvora belančevina.

 

ULJA,SLATKIŠI,MASTI-najbolji izbor je nerafinisano ,hladno ceđeno maslinovo ulje,kao preliv za salatu ili kad je varivo gotovo par kapi ulja.

 

Eto dragi moji verujem da se mnogima ovo pravilo baš i neće dopasti ali smatram da bi bilo dobro malo pročitati upravo zbog nastupajućih praznika i bogate trpeze kojoj će biti veoma teško odoleti.

 

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška.

Dušica Katanić

Opširnije...

08. decembar 2013.

Zima nam je ponovo donela nove-stare probleme sa psima lutalicama.
Mogućnost nabavke hrane im je sužena te isti bez ikakvog straha naterani gladju ulaze u dvorišta i kokošinjce gde nemilice dave i odnose domaće životinje.

Susret sa njima ni malo nije prijatan pogotovo kada su gladni a i zakon ih štiti tako da običan čovek može samo da posmatra kako uništavaju njegovu mukom stečenu imovinu.
Ima li ko da zaštiti imovinu gradjana naše opštine, ima kazaćete to je komunalno preduzeće iz naše opštine koje ima u svom sastavu ljude zadužene za rešavanje ovakvih i sličnih problema.

Postavlja se pitanje mogu li oni sa ograničenim kapacitetima i resursima da intervenišu u sva četiri mesta naše opštine?

Odgovor je NE , pitam se šta još treba da se desi, da bi odgovorni za rešavanje ovakvih problema , poradili na povećanju kapaciteta i resursa gore navedenom preduzeću.

Miodrag Živković

Opširnije...

Strana 7 od 7

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj