Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Znojenje, zašto se znojimo - Oznojana devojka ilustracija Znojenje, zašto se znojimo - Oznojana devojka ilustracija Istaknut

Znojenje i Kako nastaje znoj - Kolumna

19 Septembar 2016 Autor 

KAKO NASTAJE ZNOJ?

Znoj se javlja kao posledica funkcionisanja znojnih žlezda. Količina, sastav i miris znoja zavise od toga koje znojne žlezde ga luče. Ne znoje se svi ljudi podjednako. Neki sasvim malo, a nekima to predstavlja veoma ozbiljan problem. Miris znoja takođe je različit, od čoveka do čoveka, i to je najčešće stvar prirode. U nekim slučajevima prekomerno znojenje i veoma intenzivan neprijataj miris znoja mogu da budu pokazatelj i oboljenja i tada je potrebno posavetovati se sa lekarom i izvršiti potrebna ispitivanja.

Znojne žlezde nalaze se na skoro celoj površine kože i ima ih oko 3 miliona. Njihov broj varira u zavisnosti od dela tela.. To  su eliminacioni organi i stoga se njihova funkcija poredi sa funkcijom bubrega. Važne su u održavanju termoregulacije organizma. Preko znojenja čovek se oslobađa viška toplote.

Znoj se stajanjem na koži raspada i otuda njegov specifičan, neprijatan miris nastao kao posledica dejstva saprofitnih bakterija koje žive na površini kože.

 

Prvi i osnovni preduslov za otklanjanje neprijatnog mirisa znoja i proizvoda njegovog raspadanja, odnosno samog znoja sa površine kože su redovna higijena tela i  izbor adekvatne odeće.

Redovna higijena tela podrazumeva svakodnevno tuširanje, a, odeća treba da bude čista i napravljena od prirodnih materijala koji ne greju telo i koji su primereni vremenskim prilikama.

Nije svako znojenje normalno. Povećano u vreme velikih vrućina je razumljivo, ali ima situacija kad je to upozorenje na pojavu bolesti.

 

Mislite o tome.

 

Žaklina Romih Veljković

Dom zdravlja Paraćin

 

 

PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj