Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Prehlada simptomi i lečenje - Prehladjena devojka, Prehladjeno dete Prehlada simptomi i lečenje - Prehladjena devojka, Prehladjeno dete Istaknut

POHAĐANJE KOLEKTIVA- VEĆI RIZIK OD PREHLADA I KAŠLJA NAROČITO KOD DECE - KOLUMNA

19 Septembar 2016 Autor 
 Imuni sistem se tokom detinjstva postepeno razvija,a u potpunosti sazreva oko petnaeste godine.U prvim mesecima i godinama života znatno je smanjena sposobnost odbrane od infekcije virusima,bakterijama i gljivicama. Ranim polaskom u jaslice, dete će biti izloženo tim uzročnicima i može se očekivati da će u proseku oboljevati 2-3 puta mesečno, posebno u sezoni respiratornih infekcija (od oktobra do aprila).
  
Tokom prvih meseci i godina od polaska u kolektiv javljaju se dugotrajno curenje iz nosa, slivanje sekreta u ždrelo,potom u dušnik i bronhije. Zbog sekreta deca povremeno kašlju, pri čemu se čuje " otkidanje" sekreta sa sluznice- takozvani vlažni ili produktivni kašalj. Opšte stanje deteta je dobro, bez povišene telesne temperature, san je uredan,a dete ima i dobar apetit.
     
Povećana učestalost infektivnih bolesti sigurno je povezana sa boravkom dece u predškolskim i školskim ustanovama, bez obzira na nivo ekonomskog razvoja pojedine zajednice. 

Akutne respiratorne infekcije vodeći su problem u predškolskim ustanovama, kako kod nas tako i u svetu.
Uz tegobe curenja nosa, i kašlja, česta pojava kod dece u predškolskom uzrastu je i povišena telesna temperatura.Javljaju se upale gornjih disajnih puteva uzrokovane virusima.

Nemojte se iznenaditi. Smatra se da polaskom dece u jaslice možemo očekivati pojavu oboljenja do tri puta u toku mesec dana.Polaskom trogodišnjeg deteta u vrtić, očekuje se do dve epizode bolesti disajnih puteva mesečno. 
     Kako sprečiti infekcije disajnih puteva?

- Na prvom mestu zdravom ishranom, dovoljnim unosom tečnosti u organizam,
- namirnice bogate  vitaminima, mineralima i vlaknima, kao i 
-namirnice koje sadrže malo masnoće , šećera i veštačkih aroma.
-važnu ulogu ima i fizička aktivnost dece- bavljenje sportom
-zatim dovoljno sna, i boravka na svežem vazduhu.Naročito treba izbegavati boravak u prostorujama gde ima mnogo ljudi.
-obavezno redovno provetravati prostorije, davati deci što više vitamina i prirodnih sastojaka koji jačaju imuni sistem .

     I na kraju ne treba zaboraviti da decu treba poštedeti i stresnih situacija koje isto tako štetno mogu da deluju na odbrambeni sistem deteta.

Dušica Katanić
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj