Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Devojke na kosidbi - Žetveni sajam Županja 2016 Devojke na kosidbi - Žetveni sajam Županja 2016 Istaknut

TOO Žabalj u gostima u Županji u Hrvatskoj

04 Juli 2016 Autor 

Na poziv turističke zajednice grada Županje, Turistička organizacija opštine Žabalj predstavila je ponudu opštine, ali i opštu ponudu vojvođanske regije.

Manifestacija pod nazivom “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“ osim teškog rada ističe i lepotu žetvenih običaja. Posetioci Županje mogli su uživati u nošnjama namenjenim isključivo za ovu vrstu posla, zatim u jelima i pićima karakterističnim za žetvu.

Uz običaje koji prate samu žetvu predstavljene su i rukotvorine od bošnjačke šlinge do gradištanskih tikvica, zatim poljoprivredni proizvodi kao što su med, rakija, likeri, ne samo slavonski, već i proizvodi iz Bosne i Srbije.

TOO Žabalj

Županja: ‘Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti’
Radio Slavonija srpanj 3
 
Kruh naš svadašnji
 
‘Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti’ manifestacija koja prikazuje žetvu i žetvene običaje u županjskoj Posavini s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, održana je ove subote na imanju obitelji Galović – Papuškin stan u Županji. Uz bogati Žetveni sajam, koji je privukao brojne posjetitelje, organizatori, Turistička zajednica i Grad Županja, uz brojne pokrovitelje, ponovno su oduševili i bogatim gastronomskim i zabavnim programom. Bio je tu nezaboravni slavonski doručak na slamnatom stolu postavljenom u polju s neizostavnim slavonskim specijalitetima – kulinom, kulin sekom, kobasicom, čvarcima, domaćim sirom i kruhom iz krušne peći, te nesvakidašnji guščji paprikaš – tradicionalno žetveno jelo. Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2015. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje, a održano je i natjecanje kosaca. U programu su sudjelovali članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine s gostima iz Gornjih Hrgova (BiH) i žetvene priedbe bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojovodina) okupljeni u tzv. mobu, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Gosti su bili predstavnici TZ iz Vojvodine, te Gračanice iz BiH.
 
Kako ej za Radio Slavoniju izjavio direktor županjske Turističke zajednice Mirko Bačić, Tz je počela s nizom projekata, poput Zlatne niti, Šokačko sijelo, te Kruh naš svagdašnji s ciljem privlačenja turista u ovaj dio Slavonije, ali i kako bi se očuvali stari narodni običaji. Potvrdio je to i gradonačelnik Županje Davor Miličević: ‘Želimo i na ovaj način pokušati oživiti gospodarske potencijale Županje i županjskog kraja, a turizam je svakako jedan od najznačajnijih’, rekao je Miličević..
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj