Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Restitucija - Problemi sa restitucijom Restitucija - Problemi sa restitucijom Istaknut

Restitucija još uvek mrtvo slovo na papiru

27 Januar 2015 Autor 

Za njih je restitucija mrtvo slovo na papiru
SOMBOR - ČURUG

Pedesetogodišnji Vrbašanin, diplomirani stomatolog bez zaposlenja Tibor Zađva već godinama se sa osamdesetvogodišnjom majkom Emom Merei Zađva potuca od nemila do nedraga. I pored činjenice da je njegov deda Stevan Merei, čuveni predratni somborski sarač rehabilitovan još 2007, na osnovu pismenog svedočenja petnaestak Srba, Tiborova majka ne može da dođe do očeve ne male ostavštine koja je postala biti ili ne biti njihovog biološkog opstanka.
...

"Oduzeta je saračka radnja, dve kuće i salaš sa zemljom. Od pokretne imovine, između ostalog, oduzeta su i jedna vredna štajerska kola koja su izložena u auli gradske kuće u Somboru", priča Tibor Zađva.

Za nematerijalnu štetu Ema po presudi Osnovnog suda u Somboru treba da dobije 730.000 dinara. Ali, na to čeka baš kao i na kiriju od polovine nekadašnje saračke radnje koju joj lokalna samouprava ne isplaćuje već mesecima iako dugogodišnji korisnik lokala redovno plaća zakup.

"Opština Sombor vrda pod razno-raznim izgovorima da ne može da napravi ugovor. Tu smo već dve nedelje a ugovor još nije spreman mada je još u oktobru doneto pravosnažno rešenje da to pripada mojoj majci", objašnjava Tibor Zađva.

Ema i njen sin Tibor preživljavaju od pomoći austrijskog Karitasa. Ipak, kao svedok tragičnih događaja od 1941. godine pa nadalje ne propušta priliku da se pokloni senima nevino stradalih u Raciji mađarske fašističke soldateske u Čurugu, gde smo je i zatekli, ali i drugim mestima.

"Isto tako sećam se i 1944. godine pa zato uvek, kada dolazim u Srbiju, obiđem oba mesta da odam poštu nevino stradalima. Jer, i moja tetka Polonija Laupert je stradala u novosadskoj Raciji 23. Januara", priča Ema Merei Zađva.

Njenog oca, rodoljuba, koji je spasio na desetine Srba u Somboru odveli su partizani i streljali. Danas, mnogo godina kasnije, Ema, iako je dobila sudsku rehabilitaciju svoga oca, živi bez krova nad glavom i bez primanja.

Iako je još 2011. godine donet Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju malo je onih kojima je i vraćeno ono što je država oduzela nakon Drugog svetskog rata. Ništa bolja situacija nije ni kod obeštećenja za nematerijalnu štetu koju su, na razne načine, na svojoj koži osetile hiljade njih.

Izvor: RTV
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj