Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Saopštenje Nezavisnog Društva Novinara Vojvodine Saopštenje Nezavisnog Društva Novinara Vojvodine Istaknut

Saopstenje NDNV-a povodom Svetskog dana slobode medija: Daleko od medijskih sloboda

03 Maj 2015 Autor 
NDNV: Daleko su medijske slobode
 
Srbija i Vojvodina i ovaj 3. maj, međunarodni Dan slobode medija, dočekuju bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima i građanima koji nemaju valjane informacije uz pomoć kojih bi ispravno donosili važne životne odluke.
 
Medijski zakoni, doneseni prošle godine, iako usklađeni sa evropskim normama i zahtevima novinarskih i medijskih udruženja, tek treba u praksi da se potvrde, a za sada se stiče utisak da oni idu drumom dok medijska stvarnost juri gustom šumom isprepletenom od političkih i ekonomskih uticaja i sada več javnih upliva raznih tajnih službi.
 
O pritiscima i kontroli medija svedočio je i ovogodišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, čiji su rezultati više nego zabrinjavajući i govore da se u protekle četiri godine, od prethodnog izveštaja, medijska situacija dodatno pogoršala.
 
Pojedini mediji na tako drastičan način krše profesionalne norme, stavljajući se u službu stvaranja kulta ličnosti Aleksandra Vučića i organizujući sramne hajke na njegove političke protivnike, da će kao takvi zasigurno ući u istoriju novinarskog beščašća, kao i njihovi ratnohuškački prethodnici iz devedesetih godina.
 
Zabrinjava dodatno to što ni većina mejnstrim medija nije značajno odmakla od ovog modela, odnosno da je ozbiljno ugrožen medijski pluralizam a kritička misao uglavnom proterana na internet.
 
NDNV sa velikom pažnjom prati izbor novih vodećih ljudi javnih servisa RTS-a i RTV-a, uz uverenje da će ovaj odabir jasno ukazati na to da li medijska scena ima bilo kakvu šansu za oporavak. Izbor će ukazati da li će pozitivni pomaci na RTV-u biti nastavljeni i da li će RTS uspeti bar malo da se iščupa iz orijaškog zagrljaja vlasti.
 
Novi Sad, 2. maj 2015.
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj