Opstina Zabalj na dlanu

Zabalj in rs - Online prezentacija opštine Žabalj

Vi ste ovde: Home Žabalj Predsednik opštine Žabalj posetio Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju
Čedomir Božić predsednik opštine Žabalj na Kosovu i Metohiji Čedomir Božić predsednik opštine Žabalj na Kosovu i Metohiji Istaknut

Predsednik opštine Žabalj posetio Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju

01 Oktobar 2016 Autor 
U poseti svetinjama na Kosovu i Metohiji
 
Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić posetio je u petak, 30. oktobra, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju, srednjovekovne manastire na Kosovu i Metohiju.

 “Kad god sam dolazio na ovo sveto tlo ostao sam duboko potresen onim što sam video, ali poseban utisak imam upravo sada, kada sam posetio ova dva velelepna manastira iz nemanjićkog doba koji i dan-danas stoje onako kakvi su i bili dok su vladali naši kraljevi, poput kralja Milutina, Stefana Dečanskog. Veoma je bitno da svako upozna kolevku svoje države, da se upozna sa kulturnom baštinom koja je nepojmljiva kod nas, zato sam i izrazio želju da posetim ono što predstavlja najznačajniju znamenitost ovde.

Svesni smo činjenice da je kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proteklih decenija bilo meta brojnih napada i da je takvu sudbinu delio i srpski narod. I upravo zbog toga, moramo se brinuti o očuvanju kulturnog nasleđa u 21. veku kako bismo stvorili uslove za njeno očuvanje i u budućnosti.

Cilj zaštite je očuvanje kvaliteta i vrednosti kulturnog dobra, produžetak njegovog veka trajanja, kao i zaštita njegove materijalne građe i zato je očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa prioritetan zadatak”.
 
Božić je istakao da, iako dolazi iz multikulturalnog prostora pokrajine Vojvodine, svako ima obavezu za stvaranjem mehanizma očuvanja i unapređenja svog nasleđa, jer time se usmerava pažnja ka istinskim vrednostima i kulturnim tekovinama.
 
Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić posetio je juna meseca Kosovsku Mitrovicu u cilju uspostavljanja međusobne saradnje i unapređenja privrednog, poljoprivednog, ekonomskog i kulturnog razvoja dveju opština.

A Opština Žabalj već drugu godinu za redom pomaže izgradnju crkve u Kamenici, nadomak Leposavića, kao i najmlađim stanovnicima ovog mesta.

ISOŽ
PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu   PRIJATELJI PORTALA - Opstina Zabalj na dlanu


R. Danilović

Komentarišite naše članke.
Šaljite nam Vaše sugestije.
Pošaljite nam Vaše tekstove.

Pišite nam odmah klikom na link KONTAKT

Adresa sajta www.zabalj.in.rs

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OPSTINA ZABALJ NA DLANU

Opstina Zabalj